Autor |
Wiadomość |
cyklistka
Dołączenie: Śro Lip 13, 2005 12:00 am Posty: 426 Miejscowość: wielkopolska
|
 Zadania domowe
Czy praca domowa jest nielegalna? Tak podejrzewa Rzecznik Praw Ucznia. Właśnie zaczął batalię o uznanie odrabiania lekcji za nieobowiązkowe.
Reszta artykułu na str.
http://www.emetro.pl/emetro/1,85651,4775554.html
Zaczynam się obawiać, czy chodzenie do szkoły nie nosi znamion nadużycia wobec dzieci, czy nie jest to czasem ograniczanie wolności i prawa do wypoczynku dzieci, o którym mówi art. 31 Konstytucji i art. 31 Konwencji Praw Dziecka.
Co o tym myślicie?
_________________ Pozdrawiam z rocznego urlopu, Baśka
|
Śro Gru 19, 2007 5:46 pm |
|
 |
julkaska
Dołączenie: Sob Maj 17, 2003 12:00 am Posty: 340 Miejscowość: Poland
|
Myślałam że to żart ale teraz jak widzę w TV wypowiedzi rzecznika to załamka.
Ciekawe ilu uczniów powola sie jutro na tą wypowiedź.
Chyba pan rzecznik chciał być zauważony i stąd ten "podarunek" pod choinkę. Tyle że święta się miną i zaczną się egzaminy, matury itp.
A wtedy znowu oberwą nauczyciele...
|
Śro Gru 19, 2007 6:55 pm |
|
 |
macdan
Dołączenie: Nie Kwi 07, 2002 12:00 am Posty: 879 Miejscowość: virtualna Polska
|
 Re: Zadania domowe
_________________ -- macdan
Kliknij - tak uczę i pracuję
|
Śro Gru 19, 2007 8:03 pm |
|
 |
awmat
Dołączenie: Czw Wrz 08, 2005 12:00 am Posty: 1215 Miejscowość: podkarpackie
|
...Wielu uczniów poświęca na naukę nawet kilkanaście godzin dziennie, uczy się siedem dni w tygodniu - dodaje......
A WIELU nie zrobiłoby nic gdyby nie bat nad głową w postaci jedynki czy przynajmniej upomnienia ?? Jak można czegoś nauczyć bez przypomnienia tego ?? I jak mają sie do tego nasze statuty WSO itp..
|
Śro Gru 19, 2007 8:49 pm |
|
 |
erina
Dołączenie: Sob Kwi 14, 2007 12:00 am Posty: 144
|
Nie wyobrażam sobie dobrego poziomu nauki bez utrwalania, poszerzania i pogłębainia wiedzy. Podobno wszyscy chcemy mieć wykształcone społeczeństwo. Z pustego i Salomon nie naleje. Wielu uczniów, aby osiągniąć pozytywne wyniki w nauce musi włożyć dużo pracy, właśnie w domu. W przeciwnym razie będziemy mieć wtórny analfabetyzm. Panie rzeczniku tego chcemy???
|
Śro Gru 19, 2007 9:24 pm |
|
 |
askia
Dołączenie: Czw Sty 19, 2006 1:00 am Posty: 10
|
Bez nauki ucznia w domu, w szkole, z coraz bardziej rozczeniowymi rodzicami, w klasach 32-34 osobowych, przy "produkcji masy zbytecznych papierów"- ale bedziemy mieć wyniki....ale to pewnie "źle pracujemy"
A co z 12-godzinną dziennie przez 7 dni w tygodniu pracą nauczyciela? To też łamanie praw człowieka do odpoczynku! Ale...znowu zapomniałam to chodzi o prawa człowieka a my to nauczyciele......
Ta wiadomośc podziałała na mnie skuteczniej jak kawa
|
Śro Gru 19, 2007 9:27 pm |
|
 |
chel
Dołączenie: Pon Sie 14, 2006 12:00 am Posty: 27
|
Gdy to przeczytałam, zastanawiałam się czy mam śmiać się czy płakać... Zastanawiam się , jak długo i ilu jeszcze ludzi będzie bezkarnie podważać nasz autorytet, psuć dobrze wykonaną (przez nas) robotę? Do czego takie działanie ma doprowadzić? Zapytajmy Rzecznika Praw Ucznia!!! Może on zna odpowiedź.
|
Śro Gru 19, 2007 10:41 pm |
|
 |
mrau
Dołączenie: Śro Maj 03, 2006 12:00 am Posty: 563
|
Po co bierzecie na poważnie podobne brednie?
Mój sąsiad - jako Rzecznik Praw Psów Pokojowych - twierdzi, że mówienie do psów w ludzkim języku naraża je na stres, gdyż nie rozumieją treści komunikatu.
Podpowiem mu, żeby też w towarzystwie kamery telewizyjnej złożył jakąś petycję w biurze Dyżurnego Weterynarza Kraju.
|
Śro Gru 19, 2007 11:02 pm |
|
 |
erina
Dołączenie: Sob Kwi 14, 2007 12:00 am Posty: 144
|
Moja sąsiadka już 25 lat temu zachwycała się tym, że jej wnuczka w USA uczy się tylko w szkole i do domu nie przynosi żadnych podęczników, a zdanie domowe? - ona nie wiedziała, że coś takiego może być. Skutek był taki, że po powrocie (niestety)do Polski musiała powtarzać klasę drugą SP. Pan rzecznik chce obniżenia poziomu nauczania w Polsce.
Mrau - w Polsce są już takie absurdy, że niewiadomo jakie brednie i kiedy wejdą w życie. A może najlepiej "nieobowiązkowa szkoła"?
|
Śro Gru 19, 2007 11:17 pm |
|
 |
mrau
Dołączenie: Śro Maj 03, 2006 12:00 am Posty: 563
|
Ja tam rażących absurdów w Polsce nie widzę? Jakie masz na myśli?
|
Śro Gru 19, 2007 11:39 pm |
|
|