At the restaurant — konspekt lekcji języka angielskiego dla kl. 4 SP
KONSPEKT LEKCJI OTWARTEJ
języka angielskiego
w kl.V b 23.02.2010r
opracowała: I.Bigos
Temat: „At the restaurant” – W restauracji.
Cele ogólne:
- rozwijanie sprawności reagowania językowego oraz rozumienia słuchanych wypowiedzi w stworzonej przez samych uczniów sytuacji realiopodobnej w restauracji
- kształtowanie umiejętności zadawania pytań i udzielania odpowiedzi w restauracji
- uświadomienie sobie korzyści płynących z zamawiania potraw w j.obcym.
Cele operacyjne:
- Uczeń zna:
- zwroty używane do zamawiania potraw
- nazwy potraw i składników
2. Uczeń rozumie:
- treść słyszanych i mówionych wypowiedzi
- znaczenie zwrotów stosowanych do zamówienia potrawy
3. Uczeń potrafi:
- odpowiedzieć ustnie na pytanie w restauracji
- zamówić ulubione danie wybrane z karty dań
- wykorzystać własny zasób słownictwa do udzielenia dodatkowych informacji
Metody:
- drama – przedstawienie scenek w restauracjach wymyślonych przez siebie
Formy pracy:
-praca w grupach
- praca zbiorowa
Srodki dydaktyczne:
- karty z produktami spożywczymi, szyldy restauracji w j.angielskim, płyty CD z nagraniami angielskich piosenek
PRZEBIEG LEKCJI:
I: Rozgrzewka językowa
Uczniowie na powitanie gości zaproszonych na swoją lekcję tj. Panią dyrektor, P. Burmistrza J. Sautera oraz jedną z mam uczniów śpiewają na powitanie piosenkę z podręcznika
II: Sytuacje – ćwiczenia w mówieniu, słuchaniu i czytaniu
Klasa została podzielona na trzy grupy, które stworzyły 3 typy restauracji: Mcdonald, Restaurant under the Gold Flower oraz Football Fan...