Dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla zalogowanych!


Literka jest portalem stworzonym specjalnie dla nauczycieli. Znajdziesz u nas artykuły i materiały pomocne w pracy, porady prawne, aktualności ze świata oświaty.


Aby publikować własne materiały oraz otrzymać pełen dostęp do portalu , Zaloguj się.

Nie masz konta ? Zarejestruj się za darmo !

Plan metodyczny do lekcji przyrody

Data dodania: 2013-05-01 14:10:44
Autor: Mariola Szachalewicz

Plan metodyczny do lekcji przyrody — Składniki odżywcze i ich znaczenie dla organizmu. Plan metodyczny przeznaczony dla uczniów szkół podstawowych w klasach 4-6. Przygotowany plan uwzględnia realizację treści programowych na dwóch jednostkach lekcyjnych.

Plany Metodyczne

Temat: Składniki odżywcze i ich znaczenie dla organizmu.

I. Cele:

1. Cele ogólne:

  • poznanie składników pokarmowych i ich znaczenia dla organizmów
  • kształcenie umiejętności właściwego dobierania składników odżywczych,
  • kształtowanie postawy pro-zdrowotnej.

2. Cele operacyjne:

Poziom A

  1. wymienia podstawowe składniki pokarmowe,
  2. wymienia produkty pochodzenia zwierzęcego i roślinnego,
  3. rozróżnia produkty pochodzenia zwierzęcego i roślinnego,
  4. wymienia produkty, które posiadają największą ilość poszczególnych składników,
  5. wymienia składniki pokarmowe obecne w diecie,
  6. wymienia negatywne skutki niewłaściwego odżywiania.

Poziom B

  1. wyjaśnia znaczenia składników odżywczych dla organizmu,
  2. porządkuje produkty do określonych grup,
  3. porządkuje informacje wg określonego kryterium,
  4. opisuje negatywne skutki niewłaściwego odżywiania.

Poziom C

  1. uzasadnia rolę poszczególnych składników wchodzących w skład pokarmu,
  2. ustala zależność pomiędzy powstawaniem otyłości a nadmiernym spożywaniem cukrów i tłuszczy,
  3. porównuje różne posiłki pod względem wartości odżywczych.

Poziom D

  1. planuje własny jadłospis posiłków i uzasadnia ich dobór.

II. Metody pracy: wykład, pogadanka, gra dydaktyczna (krzyżówka), burza mózgów, praca z podręcznikiem.

III. Formy pracy: indywidualna, zespołowa, grupowa.

IV. Środki dydaktyczne: tablica, kolorowa kreda, plansze poglądowe, foliogramy, rzutnik, karty pracy.

V. Czas trwania zajęć: dwie jednostki lekcyjne.

VI. Tok zajęć:

Faza wprowadzająca:

  1. wprowadzenie w temat lekcji, podanie składników pokarmowych: woda, witaminy, białka, tłuszcze, cukry.
  2. woda jako główny składnik organizmu (buduje komórki, wchodzi w skład płynów ustrojowych, stanowi środowisko dla reakcji chemicznych),
  3. witaminy jako elementy regulacyjne w organizmie,
  4. białka to związki organiczne pełniące w komórkach wiele funkcji: budulcową, regulatorową, odpornościową,
  5. tłuszcze to główny materiał zapasowy,
  6. cukry jako materiały energetyczne.

Faza realizacyjna:

  1. omówienie roli wody w komórkach organizmów (rola transportująca, termoregulacyjna),
  2. dzienne zapotrzebowanie organizmu na wodę,
  3. zawartość wody w poszczególnych komórkach ludzkiego ciała,
  4. omówienie roli witamin,
  5. wprowadzenie podziału witamin na rozpuszczalne w wodzie i tłuszczach,
  6. witaminy najważniejsze dla ludzkiego organizmu (A,D,E,K, gr. B, P, C) oraz produkty bogate w te witaminy: A – odpowiedzialna za prawidłowe widzenie (marchew, masło, morele); D – odpowiada za prawidłowy rozwój kośćca (wątroba, jaja, ser, promienie...

Pliki do pobrania

Dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla zalogowanych!


Literka jest portalem stworzonym specjalnie dla nauczycieli. Znajdziesz u nas artykuły i materiały pomocne w pracy, porady prawne, aktualności ze świata oświaty.


Aby publikować własne materiały oraz otrzymać pełen dostęp do portalu , Zaloguj się.

Nie masz konta ? Zarejestruj się za darmo !