Dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla zalogowanych!


Literka jest portalem stworzonym specjalnie dla nauczycieli. Znajdziesz u nas artykuły i materiały pomocne w pracy, porady prawne, aktualności ze świata oświaty.


Aby publikować własne materiały oraz otrzymać pełen dostęp do portalu , Zaloguj się.

Nie masz konta ? Zarejestruj się za darmo !

Składniki pokarmowe i ich rola w organizmie.

Data dodania: 2011-06-13 21:40:58
Autor: Iwona Ewa Wiśniewska

Jest to konspekt przeznaczony dla klas II gimnazjum z tematu: Składniki pokarmowe i ich rola w organizmie. Publikuję go celem dzielenia się doświadczeniem z innymi nauczycielami.

Iwona Wiśniewska

nauczycielka Gimnazjum Nr 1 w Raszynie

Konspekt lekcji biologii dla kl. II 

Dział programowy: Funkcje życiowe człowieka

Hasło programowe: Odżywianie

TematSkładniki pokarmowe i ich rola w organizmie.

Czas realizacji: 2 godziny lekcyjne

Cele lekcji:

Wiadomość:

- uczeń zna definicję odżywiania

- zna rolę składników pokarmowych w organizmach   

Umiejętności:   

- uczeń przeprowadza analizę pokarmów pod względem ich składników

- ocenia znaczenie zdrowotne błonnika

- wyjaśnia rolę cholesterolu w organizmie

- wykazuje zależność między niedoborem składników mineralnych i witamin a chorobami

- ocenia własne postępowanie w zakresie żywienia

- uzasadnia znaczenie urozmaicenia diety jarskiej w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu

Postawy:

- uczeń ma przekonanie, jak ważne jest właściwe odżywianie się

Metody pracy: 

- burza mózgów, praca w grupach, pogadanka heurystyczna

Forma organizacji: 

- indywidualna i praca w grupach

Środki dydaktyczne:

- tablica i kreda,

- karton papieru i paski z klejącą obustronną taśmą

- podręcznik i zeszyt

- projektoskop

- foliogram pt. „Składniki pokarmowe i ich rola w organizmie”

Literatura dla nauczyciela:

- J. W. Kimbal: Biologia, PWN, Warszawa 1979

- B. Klimuszko: Biologia, Żak, Warszawa 1999

- E. Kłos: Ciekawa biologia, WSiP 2002

- W. Lewiński, J. Prokop: Biologia, OPERON 2002

- Z. Sendecka, E. Szedzianis: Biologia, OPERON 2009

- K. Stypińska: Biologia Vademecum, GREG 2006

- I. Jarosz: Repetytorium Gimnazjalisty, Biologia, Zielona Sowa 2008

Literatura dla ucznia:

- Podręcznik Barbary Klimuszko: Biologia, Żak, Warszawa 1999

- Wyniki analizy moczu własne lub z rodziny

- Zeszyt

Tok lekcji:

1. Faza przygotowawcza:

- przywitanie uczniów

- sprawdzenie listy obecności

- podanie nowego tematu

- zapoznanie uczniów z tokiem lekcji.

2. Faza realizacyjna:

Nauczyciel zadaje pytanie do uczniów: - po co jemy?

Uczniowie pracują metodą  „burzy mózgów”.  Odpowiedzi zapisują na paskach papieru taśmą klejącą i przypinają do kartonu zawieszonego na tablicy.

N – prosi dwójkę uczniów o uporządkowanie propozycji klasy, eliminując podobne odpowiedzi i wypowiedzi, które nie niosą żadnej informacji ( np. za duży stopień uogólnienia – „żeby żyć”).

Pozostawione odpowiedzi na tablicy przekonują wszystkich, że jest to czynność bardzo ważna dla funkcjonowania organizmu.

N – wyjaśnia co nazywamy odżywianiem

Te czynności zajmują około 10 minut lekcji.

N – wyjaśnia, że składniki pokarmowe ze względu na rolę jaką pełnią w organizmie dzielimy na: budulcowe (białka i sole mineralne), energetyczne ( węglowodany i tłuszcze) i regulujące (witaminy i sole mineralne).

Następnie nauczyciel dzieli uczniów na 3 grupy.  Każda grupa przygotowuje informacje o jednej grupie składników, tj. cukrach, tłuszczach i białkach. zwracając uwagę na następujące zagadnienia:

- Jaką rolę  pełnią dane składniki w organizmie?

- W jakich produktach znajdują się te składniki?

- Które z produktów zawierających dany składnik są najbardziej wartościowe?

- Czym grozi spożywanie nieprawidłowej ilości tych składników?

U – zapisują te wiadomości w postaci tabelki.

N – pokazuje wyjaśnia jak ma wyglądać tabela.

Po przygotowaniu każda grupa prezentuje wyniki swojej pracy.   Po omówieniu przez uczniów cukrów czyli węglowodanów nauczyciel prezentuje foliogram z pełnymi informacjami na temat roli i źródła tego składnika pokarmowego.

Druga grupa prezentuje tłuszcze. Po czym nauczyciel przedstawia rolę i źródła tego składnika na foliogramie. Nauczyciel zwraca uwagę na to, co uczniowie wypunktowali oraz uzupełnia dane o te informacje, które nie zostały uwzględnione przez uczniów.

Trzecia grupa przedstawia białka. Nauczyciel powtarza czynności jak przy pierwszej i drugiej grupie.

U – uzupełniają swoje notatki o te podane przez nauczyciela.

Ta część lekcji zajmuje około 25 minut.

3. Faza podsumowująca:

Nauczyciel dokonuje podsumowania i utrwalenia zdobytej wiedzy przez uczniów.

Nauczyciel zadaje i wyjaśnia pracę domową.

Praca domowa – napisz jakie posiłki jadłeś w ciągu dnia, co się na nie składało i w jakiej ilości?

Ta część lekcji zajmuje około 10 minut.


Notatka:

Składniki pokarmowe i ich rola w organizmie

Składnik

Rola w organizmie człowieka

 

Źródło

Cukry – główne źródło energii w organizmie

 

Glukoza (cukier prosty)

główny materiał energetyczny

składnik innych cukrów

Skrobia (materiał zapasowy roślin)

źródło glukozy

pieczywa, kasze, ryż

Błonnik (czyli celuloza)

zmniejszanie wchłaniania  cholesterolu i tłuszczów nasyconych, ułatwia przechodzenie treści pokarmowej przez jelita

suszone brzoskwinie, śliwki, otręby, migdały, rodzynki, graham, szpinak, groch

Glikogen

łatwo dostępne źródło energii zmagazynowanej w wątrobie i mięśniach

nadmiar glukozy we krwi w wątrobie zamieniany w glikogen

 

Tłuszcze – zapasowy materiał energetyczny

 

Tłuszcze nasycone (głównie tłuszcze zwierzęce)

podnoszą poziom cholesterolu we krwi, składnik tkanki tłuszczowej

mięso i tłuste przetwory mięsne, tłusty ser, pełnotłuste mleko, słonina, czekolada

Tłuszcze nienasycone

obniżają poziom cholesterolu i zapobiegają miażdżycy

oleje roślinne i niektóre margaryny

 

Białko – składnik budulcowy komórek i płynów tkankowych

 

Białka zwierzęce

pełnowartościowe źródło aminokwasów

ser żółty, ser biały, mleko w proszku, wołowina, kiełbasa, cielęcina, wątroba, kurczak, jaja, mleko

Białka roślinne

niepełnowartościowe źródło aminokwasów

soja, groch, fasola, kasza...

Dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla zalogowanych!


Literka jest portalem stworzonym specjalnie dla nauczycieli. Znajdziesz u nas artykuły i materiały pomocne w pracy, porady prawne, aktualności ze świata oświaty.


Aby publikować własne materiały oraz otrzymać pełen dostęp do portalu , Zaloguj się.

Nie masz konta ? Zarejestruj się za darmo !